Reconceived Rye Residence

The objective of this award-winning gut renovation was to create a spatially dynamic, light-filled, and energy-efficient home with a strong connection to Long Island Sound. The design strategy is straightforward: a gabled roof covers a central “spine” corridor that terminates with cathedral ceilinged spaces at both ends. The relocated approach and entry deposit visitors into the front hall with its curvilinear, cantilevered stair. A two-story, windowed family gathering space lies ahead – a straight shot to the water beyond.

+

Design Challenge

To utilize the existing house footprint and structure, while raising the top of foundation walls to exceed new flood regulations, reconfiguring the spatial organization, and using innovative materials to produce a tight thermal envelope and contemporary yet contextually appropriate facades.