Westchester Waterfront

The design for this client’s “dream house on the water” capitalizes on every opportunity to incorporate views of the Long Island Sound within the home. The placement and expanse of the fir windows and sliding doors underscore the water’s proximity. The interior gathering space spills out onto the raised outdoor deck and lap pool overlooking the seawall. Reducing the house’s carbon footprint is another priority, accomplished by generating renewable energy on site. The precise angle of the house on the property is calculated for optimal solar energy production by the rooftop photovoltaic panels and a geothermal system installed under the driveway provides heating and cooling for the house.

+

Design Challenge

Due to the fact that the site is located on a floodplain, the ground floor of the house is raised and no basement is allowed. This presents a challenge in terms of carving out enough storage space in the main house that one might normally relegate to a basement. Rooms are efficiently sized and serve multiple functions and storage is built-in wherever possible.